Бажаємо плідного навчального року! Дякуємо, що ви з нами! :)

15 жовтня 2015 р.

Що входить до поняття режиму?


   Тривалість, організація і розподіл протягом доби всіх видів діяльності, відпочинку та приймання їжі. Розрізняють такі види діяльності школярів: навчальна, трудова, спортивна. Відпочинок поділяється на пасивний та активний.

В режимі дня школяра є 6 загальних компонентів: сон, перебування на свіжому повітрі, навчальну діяльність, особисту гігієна та приймання їжі.
   Особливу увагу треба звернути на тривалість сну. Під час сну відновлюються працездатність організму і, в першу чергу, відновлюються функції мозку.
Якщо школярі недосипають годину-півтори, то їх працездатність буде нижче норми, особливо — під час перших двох уроків.
   Захоплення переглядом телепередач чи комп'ютером, крім годин сну, може відбирати час, який підліток повинен проводити на повітрі, займатися спортивними вправами. При такому режимі накопичується втома, що може призвести до сумних наслідків.
Важливо раціонально розподілити протягом доби компоненти режиму, знайти їх чергування. Зміна діяльності є відпочинком.
   Для школярів важливим є чергування навчальної діяльності з фізичними вправами та іграми на свіжому повітрі, важкого уроку з легким, творчої праці з суспільно корисною працею.
Кожен день повинен розпочинатися з ранкової гімнастики, яка пробуджує й заряджає організм бадьорістю, допомагаючи увійти в ритм робочого дня.
   Сучасна школа вирізняється більш значною інтенсифікацією учбового процесу, збільшеним об’ємом інформації, ніж декілька років тому. Навчальна програма є великою й складною. Для її вивчення від учнів вимагається значного розумового напруження, а це призводить до втоми. Повністю виключити втому, поєднану з навчальними заняттями неможливо. Але віддалити її наставання можна за допомогою правильної організації режиму праці та відпочинку.
   Раціональне харчування — одне із головних умов для росту та розвитку організму. їжа повинна бути достатньою за об’ємом, вміщувати необхідні для життєдіяльності організму речовини, покривати енергетичні затрати згідно віку людини, умовами його життя.
Інтервал між прийомами їжі повинен бути не менше 3-3,5 годин і не більше 4-4,5 годин. Дуже важливо їсти в одні і ті ж години. У школі обов’язковим є гарячий сніданок. Сніданок складає 1/4 раціону харчування, основне приймання їжі — обід, вечеря рівноважна сніданку і не пізніше за 1,5-2 години до сну.
День починається з гарячого сніданку — достатньо калорійного. Другий сніданок учні отримують в школі після 3-го уроку, тобто через 3-3,5 години від першого. Сніданок складається з гарячої м’ясної або рибної страви з гарніром, чаю. На обід — салат або вінегрет, суп, риба чи м’ясна друга страва з гарніром, компот.Такі продукти, як м’ясо чи риба, молоко, овочі та хліб є обов’язковими в щоденному меню школяра.
   Отже, дотримуючись правильного режиму дня, можна зберегти не тільки здоров’я, але і час для цікавого змістовного життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар