Бажаємо плідного навчального року! Дякуємо, що ви з нами! :)

1 грудня 2015 р.

Підлітковий вік ( криза 13 років)

   Ваша дитина вже майже доросла. Їй 13 років. Починається підлітковий вік, а разом з ним і нова вікова криза.
   Рамки її досить розмиті, вона може початися і в 10 років, і 15. Триває в середньому від трьох до п'яти років. Є найбільш серйозним і протікає більш гостро, ніж попередні кризові періоди. На цьому етапі ваша дитина дорослішає, у неї  з'являються свої погляди на життя.
   Криза підліткового віку почасти нагадує кризу трьох років («Я сам»), тільки тут «Я сам» трактується в соціальному сенсі. Зміни в поведінці дитини починають відбуватися під впливом зростання організму.
   Починається період статевого дозрівання. Кажучи простіше, «починають грати гормони». Часом підлітку доводиться складно впоратися з ситуацією. Почуття і емоції з працею піддаються його контролю.
Цим пояснюються спалахи дратівливості і агресії. Змінюється тіло підлітка, починають формуватися вторинні статеві ознаки.

Симптоми кризи 13 років

   У цей період у підлітка відбувається не тільки гормональна, а й психологічна перебудова організму. Одним з симптомів кризи підліткового віку є поява почуття дорослості. Підліток вже відчуває себе дорослим і намагається всім довести, що він вже не дитина.
   З'являються атрибути «дорослого життя» - манера розмови, одяг, прагнучи бути схожими на дорослих, підлітки починають пробувати курити, вживати спиртні напої. Їм здається, що таким чином вони можуть довести оточуючим, що вони дорослі. Хоча до цього дорослішання, ще, звичайно, далеко.
   У цьому віці підлітки прагнуть як можна швидше вирватися з під батьківської опіки і стати незалежними як у матеріальному, так і в моральному плані. Дуже важливо батькам налагодити з підлітком довірчі відносини. Потрібно постаратися стати своїй дитині другом, щоб вона не боялася обговорювати з вами свої проблеми. Будьте більш терпимими до своєї дитини.
   У такому складному періоді йому дуже важлива ваша участь і підтримка, хоча він з усіх сил намагається довести вам протилежне. У цьому віці в підлітків може з'явитися так званий «другий негативізм», як у трирічному віці дитина прагнула до незалежності - «Я сам», і тепер підліток хоче автономії і відособленість від оточуючих. Цей механізм спрацьовує у відповідь на зміни, що відбуваються в організмі підлітка. Включаються так звані «захисні механізми особистості».
   У цьому віці підростаючі діти знову намагаються впізнати себе, займаються самоаналізом. Це може проявлятися в написанні щоденників, деякі підлітки починають займатися творчістю, наприклад, писати вірші.

Підлітковий вік

   З-за того, що з початком статевого дозрівання тіло підлітка сильно змінюється, він дуже критично починає оцінювати власну зовнішність. Підліток у дзеркалі бачить зовсім не те, про що мріяв, з-за цього у них часто знижується самооцінка, можуть з'явитися комплекси.
   Деякі дівчатка переживають, що їх фігура далека від ідеалу, вони починають соромитися самих себе, можуть стати замкнутими. У такій ситуації незайвою буде мамина підтримка, потрібно пояснити дівчинці, що її фігура тільки почала формуватися, що потрібно трохи почекати, набратися терпіння. Частіше говоріть своїй доньці, що вона красива, підкреслюйте її гідності.
Поясніть їй, як важливо полюбити себе, доглядати за собою.
   З-за надмірного самоаналізу у підлітків виникають внутрішні конфлікти, вони дуже переживають, що вони не такі, як їм хотілося б. З-за цього виникає невпевненість у себе. Підлітки дуже вразливі, але часто вони намагаються приховати подібну «слабкість» за маскою агресивності.
Спілкування стає провідною діяльністю в підлітковому віці. Частенько вони збираються в певні групи за інтересами. З'являються нові захоплення, які часто змінюють один одного. Тут дуже важливо, щоб ваша дитина не потрапила в компанію людей з поганими інтересами.
   Підлітковий вік - це вік першої закоханості і романтичних відносин. Це дуже яскравий час, де все переживається на піку емоцій. Цим пояснюється різка зміна настрою. У підлітків немає напівтонів, у них або все добре і світ прекрасний, або навпаки, може наступити вселенська туга. Не варто цього боятися, пройде час, і буря поступово вщухне.

Шляхи вирішення

   У цьому непростому для дитини віці дуже важлива підтримка батьків. Відмовтеся від тотального контролю вашої дитини, так як це може лише погіршити ситуацію і зіпсувати відносини з дитиною.

Намагайтеся терпиміше ставитися до мінливого внутрішнього світу вашого сина або дочки, спілкуйтеся з дитиною на рівних, без почуття переваги, будьте йому більше іншому, ніж батьком, щоб дитина не боялася з вами обговорювати свої проблеми і складності. Не потрібно тиснути на дитину надмірною опікою, зрозумійте, що вона дорослішає і має право сам приймати рішення. При необхідності ви можете ненав'язливо давати йому поради.
   Безумовно, дуже важливо, щоб ваша дитина відчувала психологічну підтримку з боку батьків, щоб не боявся прийти до вас за порадою. Допоможіть вашій дитині обрати свій шлях у житті, навіть якщо він дещо відрізняється від ваших уявлень. Пам'ятайте, що ваша дитина має право на власний вибір життєвого шляху, ви лише можете м'яко направляти його і допомагати при необхідності.
Підліткова криза є складним періодом і для самого підлітка, і для його батьків. Постарайтеся разом пережити цей нелегкий період, адже він є необхідною ланкою для розвитку зрілої і гармонійної особистості.












Немає коментарів:

Дописати коментар