Бажаємо плідного навчального року! Дякуємо, що ви з нами! :)

9 березня 2016 р.

З Днем народження, Кобзарю...

   У цей день, 9 березня 1814 року, народився видатний український поет, драматург, прозаїк,
художник і громадський діяч Тарас Шевченко. Цьогоріч Україна святкує 202-у річницю народження Великого Кобзаря.
   Творчість Тараса Григоровича Шевченка стала енциклопедією української ментальності, українського духу, його постать є символом боротьби за свободу.
   Поетична збірка «Кобзар» заснувала новий етап у розвитку української мови і літератури, а живопис увійшов до світового надбання. Наскрізним мотивом майже кожного його твору є ідея гуманізму, заклик та попередження про безперспективність кривавого виходу, що є актуальним з огляду на сучасні обставини, які склалися в країні. Завдяки своїй багатовимірності та невичерпності творчість Т. Шевченка є унікальною для різних історичних епох, і у наш час моральні цінності, проголошені Кобзарем ще у ХІХ столітті, сприймаються як неприложні істини.
Тараса Григоровича Шевченка можна по праву вважати постаттю, яка є символом України, а його творчість — це не лише наша культурна спадщина, духовна скарбниця, вона зберігає свою актуальність і в сучасності. Віра у краще майбутнє для українського народу у його творах надихає нащадків уже багато поколінь.
   Серед вихованців Каразінського університету сформувалася плеяда видатних митців слова, які були удостоєні Шевченківської премії — найвищої в Україні творчої відзнаки за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Це, зокрема, Олесь Гончар, Оксана Іваненко, Олександр Коломієць, Іван Світличний, Вадим Собко, Володимир Сосюра, Григір Тютюнник, Григорій Тютюнник, Юрій Шевельов та інші.

Матеріал взято з Інтернет-видань

Немає коментарів:

Дописати коментар