Бажаємо плідного навчального року! Дякуємо, що ви з нами! :)

4 вересня 2016 р.

Як я до бабусі їздила

Автор: Самсонова Ірина, учениця 8-А класу
Рубрика: "Карта подорожей"

   Моє літо - це завжди поїздка до бабусі у Золочів. Це - "невеличке", на перший погляд, місто, що знаходиться під Львовом.
   Але так тільки здається. Коли ти приїжджаєш, то одразу навіть не здогадаєшся, ти у звичайному, затишному містечку поблизу міста Лева чи у віддаленій його частині?
   Вузенькі вулички, акуратно підстрижені кущики, лавочки, на які можна зручно влаштуватись у жарку погоду. Всі з тобою вітаються, усі усміхнені та привітні. Ти потрапляєш сюди, і ніби переносишся у інший світ, у дивовижну казку... А як багато тут всіляких "цікавинок" для туристів!

   На першому місці - Золочівський замок, про який, напевно, чув кожен. Він був споруджений в 16 ст. для Якуба Собеського, а в 18 ст. він вже належав Радзивіллам. У 1872 р. австрійське правління розмістило тут тюрму, де були закатованими понад 700 осіб, за тверду віру в український народ і нашу калинову мову. А зараз це місце- музей, який тільки трохи нагадує про ті жахливі часи, розповідає свою прадавню історію...
   Не менш важлива для усіх відпочиваючих та "закоренілих" жителів частина - релігія. Це місце найдавніших церков, релігійних знахідок, церковних лавок.
   Водночас найзнаменитіша і найдавніша церква тут - Миколаївська. У радянський час - це атеїстичний музей. Собор був знищений, рештки врятували небайдужі люди. Фрагменти іконостасу зберігалися у Львові. Завдяки художнику - монументалісту Модесту Сосенко була проведена реставрація. Стараннями о. Климентія відтворено іконостас.
   Тепер - це місце, де всі охочі зможуть помолитися, придбати релігійну літературу, відвідати капличку св. Миколая, помилуватися навколишньою природою.
   А подивитися є на що. Поруч знаходиться чудовий парк. Дерев'яні статуї, дитячі гойдалки, дивовижні дерева, які не приховують свій вік, палісадники квітів, чий аромат вабить ще здалеку - тут ви знайдете все.
   Наступна "цікавинка" - пам'ятники. Найвідоміші з них - Т.Г.Шевченку - нашому славному письменнику, громадському діячу, славетному Кобзарю. У центрі міста ви не тільки можете впізнати Львів, знайти багато магазинів, лавок з вишиванками та сувенірами, затишних кав'ярень а й пам'ятники В'ячеславу Чорноволу та Маркіяну Шашкевичу.
   В'ячеслав Максимович Чорновіл - у минулому - політв'язень СССР за незалежну Україну, голова обласної ради Золочева, Герой України (посмертно), публіцист, літературний критик, громадський діяч.
   Маркіян Семенович Шашкевич  - письменник, релігійний та культурно - громадський діяч, священник.
   Завдяки цим людям ми маємо таку чудову мову, розвинену державу, вільну країну.
   І наостанок, про наше загадкове, оповите легендами Комсомольське озеро. Це наймиловидніший куточок Золочівщини.
   Пляж, дерева, які дають затінок відвідувачам, свіже, "лісове" повітря. Неподалік видніється холм, на який можна піднятися, і побачити всю велич Золочівщини.
   Це місто - "маленька" копія Галичини. Воно вабить своїми дивовижними краєвидами, тому Золочів запрошує до себе усіх тих, кому небайдужу такі віддалені, по - справжньому українські куточки нашої славетної Батьківщини. Відкрийте для себе це місто, пориньте у цю казку і вам обов'язково захочеться приїхати ще і ще, відкриваючи для себе щось нове і захопливе! До нових зустрічей!
Детально переглянути фото >>
Пам'ятник Т.Г. Шевченку

В.М. Чорновіл













М. С. Шашкевич











Немає коментарів:

Дописати коментар