Бажаємо плідного навчального року! Дякуємо, що ви з нами! :)

31 січня 2016 р.

День святого Афанасія

Автор: Терлецька Яна, учениця 7- А класу
Ярлик: "Зі святом!" 
   Спільне святкування дня святих Кирила та Афанасія, встановлено в знак глибокої вдячності їм за багаторічні невтомні труди на ниві Православної віри.Народився Афанасій в Олександрії в сім'ї благочестивих християн близько 297 року, отримав хорошу світську освіту, старанно вивчав Святе Письмо.    Одного разу діти, серед яких знаходився і отрок Афанасій, грали на березі моря в обряд хрещення.
“Єпископом” обраний був Афанасій – він точно зробив і сказав те, що бачив і чув у церкві. Все це спостерігав з вікна Патріарх Олександрійський, святий Олександр. Потім він звелів привести до себе дітей і їх батьків, довго розмовляв з ними і, впевнившись, що хрещення, звершене дітьми у грі, було у всьому згідно з церковним статутом, визнав його дійсним і доповнив миропомазанням.
   З цього часу Патріарх спостерігав за духовним вихованням Афанасія, і з часом ввів його служителі, спочатку читцем, а потім висвятив у сан диякона. Після смерті Олександра у віці 28 років він був висвячений у єпископи і поставлений на чолі Олександрійської Церкви. 47 років святитель Афанасій керував Церквою, зазнавши багато гонінь і утисків від своїх супротивників. Понад 20 років він провів у засланні, то повертаючись до своєї пастви, то знову піддаючись посиланням. Коли Юліан Відступник почав гоніння на християн, то його гнів в першу чергу обрушився на Афасія, яке вшановувалося великим стовпом православ'я. Юліан збирався вбити святителя, щоб завдати нищівного удару християнству, але незабаром сам безславно загинув. Смертельно поранений стрілою під час бою, він з відчаєм вигукнув: “Ти переміг, Галілеянин”. Помер Афанасій в 373 році.
    А ось які прикмети існують до цього свята :)
1. Прийшов Афанасій-ломонос – бережи щоки і ніс.
2. Афанасій і Кирила забирають за рило.
3. Опівдні сонце – рання весна.
4. Чистий захід сонця в морозну погоду говорить про те, що морози будуть і далі.
5. На Афанасія знахарі виганяють відьом.

Немає коментарів:

Дописати коментар