Бажаємо плідного навчального року! Дякуємо, що ви з нами! :)

1 лютого 2016 р.

День бабака - загадкове свято

   Ярлик: "Зі святом!" 

   У лютому рахунок холодним дням зими, що залишились, ведуть не тільки вчені-метеорологи, але й сама природа. Час настання весни у багатьох країнах світу прогнозує «народний синоптик» - пухнастий бабак. Однак такі повноваження бабак отримав зовсім нещодавно. До нього весну передбачали борсук і навіть їжак.
   «Модним» День бабака (англ. Groundhog Day) зробили американці та канадці. Свято відзначається щорічно 1 лютого. Цього дня бабака, сплячого в своїй норі, будять. Існує повір'я: якщо тваринка не бачить своєї тіні і не ховається в нору (через те, що день похмурий), весна настане рано. Якщо ж бабака, який тільки-но прокинувся, засліплює сонце, і він поспішає сховатися у своїй нірці - до справжньої, а не календарної весни залишається ще довгих шість тижнів.
   Проте настання весни бабаку довірили пророкувати зовсім недавно. У Стародавньому Римі про початок весни дізнавалися не у пухнастого, а у колючого «синоптика» - їжака. Його теж будили і чекали, що він буде робити - чи залишиться на очах у натовпу чи втече. Звичай «запитувати» у дрібних звіряток про початок весни з часом перейняли й інші народи Західної Європи. Причому на посаді «синоптика» побував і борсук. У Північній Америці, де не водилися ні їжаки, ні борсуки, почесну роль «метеоролога» передали лісовому бабаку. Бабак (на латині monax) є членом сімейства білячих. Цей звір мешкає в місцевості, що тягнеться від північного кордону канадський лісів до півдня Аппалачів на північному сході Сполучених Штатів.
   День бабака збігається з кельтським святом Імболк, що відзначається 1 лютого. Під час нього так само існував звичай передбачати погоду. А ця дата є серединою між зимовим сонцестоянням і весняним рівноденням. Цікаво, що прикмета, яка говорить про час настання весни і про те, якою вона буде, описана саме в шотландському народному прислів'ї, яке говорить: «If Candlemas Day is bright and clear, there'll be two winters in the year». Що значить - «День Стрітення яскравий і ясний - бути двом зимама цього року». А німецькі переселенці кажуть: «Wann die Grundsau ihre Schatte seht, noch sechs Wochen Winter ist was es meent» - «Якщо бабак бачить свою тінь, значить, буде ще шість тижнів зими».
   Зимова сплячка північних бабаків триває довше, ніж у їхніх південних побратимів. Тому, при русі з півдня на північ Північноамериканського континенту, дата пробудження звірків від сплячки зміщується на один день на кожні 12 км. І саме у центральній Пенсільванії день природного пробудження бабаків припадає на Свято Стрітення Господнього (2 лютого). У той же час бабаки є тотемним тваринам індіанського племені делаварів, корінних жителів Пенсільванії.Тому перше офіційне святкування Дня бабака відбулося 2 лютого 1886 року в штаті Пенсільванія, містечку Панксатоні (мовою делаварів - «Земля москітів»). Тоді бабак на ім'я Панкссутонський Філ, «прописаний» на Індичій гірці, був оголошений «провидцем з провидців, мудрець з мудреців, провісником з провісників і Надзвичайним Пророком погоди». «Дебютом» пухнастого синоптика стало пророцтво: «немає тіні - весна почнеться пізно». Проте важко стверджувати, що передбачення першого бабака Філа та його послідовників на 100% точні. Учені Національного центру кліматичних даних США (NCDC) вважають, що прогноз Філа буває вірним лише приблизно у 40% випадків. Але, незважаючи на це, пухнастий синоптик дуже популярний, у нього є свій сайт в Інтернеті та канал на YouTube. І, звичайно ж - сторіночка в соціальній мережі Facebook.
   До речі, події знаменитого голлівудського фільму «День бабака» розгортаються саме в Панксатоні, на батьківщині першого бабака-синоптика Філа. Після виходу фільму фестиваль у День бабака в Панксатоні здобув величезну популярність. Сюди з'їжджаються гості з багатьох штатів США, найазартніші «фанати» роблять ставки на те, яку відповідь з приводу настання тепла в цьому році дасть бабак. Крім Філа, настання весни пророкують ще кілька відомих бабаків-синоптиків. Серед них можна відзначити канадського бабака з села Віартон в провінції Онтаріо, а також бабака Чака з Стейтен-айлендского зоопарку. На честь цих «зірок» на їхній батьківщині 2 лютого теж проводять фестивалі.
   В Україні є двоє своїх бабаків-метеорологів. Один з них - Тимко, що живе на біологічній станції Харківського національного університету. У Львові живе свій бабак-провісник, на ім'я Мишко. Для України День бабака - порівняно нове свято, він відзначається всього лише з 2004 року.Деякі вітчизняні вчені переконані, що український День бабака попадає не на 2 лютого, католицьке Стрітення, а в чотирнадцятий день місяця, коли це свято відзначають православні християни. Тоді, зазначають фахівці, і прогноз українських пухнастих синоптиків буде більш точним.
Матеріал взято з Інтернет- видань

Немає коментарів:

Дописати коментар