Бажаємо плідного навчального року! Дякуємо, що ви з нами! :)

22 лютого 2016 р.

Міжнародний День рідної мови!

   Ярлик: "Зі святом!" 

   Міжнародний день рідної мови 21 лютого починаючи з 1999 року.
   Міжнародний день рідної мови (International Mother Language Day) був заснований 21 лютого у 1999 році рішенням Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою сприяння розвитку мови і культури. А підштовхнуло до такого кроку сумна подія, що сталася у Бангладеш саме 21 лютого, де загинули студенти, які відстоюють рідну мову.
   Зберегти зникаючі мови світу, значить, захистити культурну спадщину. Не секрет, що в кожній державі існує декілька мов, одна з яких - державний. Втім, є країни з кількома державними мовами. Тому приклад - Швейцарія і Канада.
Є ще безліч діалектів, що відносяться до тієї чи іншої місцевості. І всі вони мають право на існування, оскільки на них говорять люди.
   Щоб зрозуміти культурні традиції у світовому контексті, необхідно популяризувати мовне розмаїття. Погодимося з тим, що на державному рівні статус мови визначається виходячи з його історичного розвитку та території розповсюдження. Але навіть цей фактор не завжди враховують, коли мова йде про існування лише однієї мовної культури. Приміром, в Україні до цих пір йде протидія між двома мовами. Незважаючи на те, що українській мові надано статус державної, все одно знаходяться незадоволені, яким заважає російська мова, поширений серед багатьох регіонів. І ніякі семінари та круглі столи не можуть вплинути на ситуацію, тому що діалог між представниками двох мовних груп, домінуючих на території України, виходить за рамки розуміння.
   Світова позиція у вирішенні мовної проблеми звучить однозначно: не можна дозволити мовам зникнути. А щоб вирішувати питання в рамках цивілізованого підходу, необхідно проявляти лояльність та повагу до мови, культури і людям.
Матеріал взято з Інтернет видань

Немає коментарів:

Дописати коментар